Kanelbullens dag
När jag kom hem på kvällen vågade jag vägra baka kanelbullar, men jag gjorde en grymt god äppelpaj med en massa kanel på i stället.
Sen tog vi med den varma kakan, vaniljglass, ungar och hela "konkarongen" och hälsade på min fina svärmor, och tiggde till oss lite kaffe hos henne. :-)
Det vi inte åt upp av pajen lämnade vi kvar hos svärmor, för jag kan inte ha såna godsaker hemma, hihi.
Egentligen är jag inte speciellt förtjust i äppelpaj, men detta recept borde ni prova, för till och med jag njööööt.
Det roliga är att jag hittade receptet på Cellbes (postorderföretag som säljer kläder), som har börjat med en liten recepthörna.
Cellbes goda knäckiga äppelpaj
Ingredienser:
5 st äpplen jag tycker det räcker med 4 äpplen
1 tsk kanel jag ökade kanelmängden eftersom det är både gott o nyttigt
100 g smör jag hade Milda, men smör gör väl kakan ännu lyxigare
2,5 dl strösocker
150 g vetemjöl ca 2.5 dl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 st uppvispat ägg
Sätt ugnen på 200°. Skala kärna ur och skär äpplena i klyftor. Smörj en pajform ca 25 cm i diameter med lite smör och lägg i äppelklyftorna. Strö över kanel efter smak och tycke.
Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner det smälta smöret och det vispade ägget. Bred degen över äppelskivorna och platta till den. Pudra degen med lite kanel eller mycket om man gillar kanel. Grädda 40 min i nedre delen av ugnen. Pajen ska få en gyllenbrun färg. Servera med kall glass eller vaniljsås. Underbart när kallt möter varmt.
Tack Cellbes! Det var inte sista gången jag bakade denna urgoda äppelpaj.
Ja, vi (barnen inte jag) har ju kört med sockerkakebak hela veckan lång.