Beer can chicken

Det är fantatstiskt väder, människorna kommer ut från sina "krypin", och grillarna tas fram.
Jag och familjen har hyrt en liten stuga till helgen och vi kommer garanterat att grilla på lördagen.
Per Morberg har lagt ut ett recept på Facebook idag, och det låter supergott o spännande, kanske det kan vara något för oss.
 

BEER CAN CHICKEN 4 pers

1 kyckling ca 1,3 kg
1 burk öl, 33cl
1 kvist färsk rosmarin
1 kvist färsk dragon
några kvistar färsk timjan
100 g smör
½ citron
½ dl olivolja
salt och peppar
3 vitlöksklyftor
½ chilifrukt, urkärnad
2-3 dl creme fraiche till sås

Ta fram kycklingen i rumstemperatur och drick upp hälften av ölen :-)
Stick hål i ölburken på sidorna (ovanför ölen). Pula ner örtkvistarna i burken.

Smält smöret och pressa citronhalvan och gnid sedan in kycklingen med nästan all citronsaft, smöret och olivoljan.
Salta och peppra rikligt både utanpå och inuti kycklingen.

Krossa vitlöksklyftorna.
Häll det som är kvar av citronsaften i kycklingen och pilla in vitlökskrosset och chilifrukten.

Trä kycklingen över burken och grilla den stående i klotgrill eller i annan typ av grill med lock i cirka 1 timme. Grillkolen ska ligga på sidorna i grillen, så att kycklingen grillas indirekt.
Ställ en droppform under så att du kan ta vara på köttsaften.
Kycklingen är klar när köttsaften i lårets tjockaste del är ljus och inte röd.

Lyft bort kycklingen från grillen och låt den stå i 10 minuter under folie så att den håller värmen.

Ta vara på köttsaften och koka ihop den med crème fraichen.
Smaka eventuellt av med peppar och salt.

Ta bort burken från kycklingen och servera kycklingen med grillade grönsaker, till exempel gul lök och morötter.

 
Min familj är riktiga "köttomaner", så därför blir det inte så mycket annat som grillas, men det här måste jag övertyga dem om att prova. Låter ju hur gott som helst!    (bild lånad från Google).
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0